fbpx

Inverterski varilni aparati so naprave oz. tako imenovani razsmerniki, katere uporabljamo za spajanje dveh ali več-ih različnih kovin ali posameznih kovinskih delov s pomočjo električne energije v celoto, ki jo imenujemo zvar. Gre za stroje, ki so izredno priljubljeni v kovinski industriji, vendar jih kljub temu zaradi svoje izredno napredne ter varne zasnove uporabljajo v domačih delavnicah.

Vir toka za varjenje predstavlja visokokakovostna frekvenca. Opisan tip namreč omogoči, da se omrežna napetost najprej prevede v enosmerno in nato preide v visokofrekvenčno. Frekvenčne vrednosti, ki jih inverterski varilni aparati premorejo se tako gibljejo med 20 in 200 kHz.

Za samo spajanje kovin naprava uporablja stiskanje in toploto ali kombinacijo enega načina z drugim. Pri tem se lahko vari na podlagi taljenja ali brez taljenja. Smer spajanja je lahko na desno ali levo. V primeru, da inverterska naprava vari na levo, bo postopek hitrejši in lepši, če pa to naredi v desno pa bo samo varjenje bolj kakovostno in globje. Če se zgodi, da se inverterski stroj pregreje je ta opremljen tudi z ustrezno zaščito, ki zaznava previsoko temperaturo ter ga nemudoma izklopi in vas opozori na kontrolni plošči.

Najpogosteje se omenjene varilne aparate uporablja pri MIG MAG, TIG varjenju. Tehnike varjenja so namreč različne in določene glede na material, njegovo debelino, kakovost in produktivnost. Vsak varilec sam ima izbran svoj najljubši inverterski varilni aparat in zato smo se odločili, da vam predstavimo nekatere izmed najbolj popularnih vrst omenjenih aparatur razvrščenih glede na tehniko varjenja, ki jih prodajamo v podjetju Varikon.

Inverterski varilni aparati CO2Varilni aparati CO2 – varilni aparat na žico

MIG MAG varilni aparat na žico, CO2 nemških proizvajalcev EWM in Titan je prav zares vsestranski in visoko kakovostni, saj ne ustvari motenj omrežja. Omogoča namreč zares najboljše rezultate varjenja pri enem samem uporabniku ali pa v zapletenih proizvodnih linijah. Z njim se lahko vari raznorazne materiale, vse od nelegiranih pa do nizko legiranih jekel, od neželeznih kovin pa vse do jekel CrNi. Najpogosteje se tako spaja tanke pločevine in debelejše materiale.

MIG MAG inverterski varilni aparati CO2 omogočajo pulzno varjenje in tudi plinsko obločno varjenje, pri čemer poskrbijo za visoko kvaliteto samih spojev. Za svoje delovanje uporabljajo toploto. Ob uporabi omenjenih varilnih aparatov na žico in CO2 potrebujete samo ustrezno izbran MIG MAG pulz ali standard varilni izvor. EWM naprave za spajanje na žico in CO2 se gibljejo od prenosnih strojev za varjenje Picomig do mobilnih Titan XQ, Phoenix XQ in Taurus XQ strojev.

Varilni aparati in zaščitna oprema za varilceZavedati pa se je potrebno, da pri tej tehniki varimo v dveh ločenih postopkih. MIG postopek poteka v zaščitenem okolju, ki preprečuje oksidacijo, z zaščitnim plinom, kot je npr. argon ali helij ter je primeren za spajanje nerjavečega jekla in aluminija. Varilni aparat na žico primeren za MIG postopek vsebuje bakreno žico, ki je ovita na kolut.

MAG postopek pa vsebuje zaščitni aktivni plin CO2 in je tako primeren za varjenje konstrukcijskih jekel. Elektroda je tako pri varjenju mig mag, tig nadomeščena z strojem na žico in CO2. Takšni inverterski varilni aparati so vedno bolj uporabljeni v sodobni industriji, saj so enostavni ter ekonomični za uporabo ter prikažejo kakovostne rezultate. V naši ponudbi imamo pulzni MIG MAG inverterski aparat, kot tudi opcijo Synergic.

  • Pulzni MIG MAG varilni aparat CO2 vam zagotavlja odlične rezultate. Izpostavili bi model Titan XQ 350 puls CW EX inverterski varilni aparat na žico, ki je sestavljen iz integriranega podajnika žice in krmilne plošče Expert XQ 2.0. Nanj lahko pritrdite tudi številne dodatne dele. Model Titan XQ 350 puls DW EX inverterski varilni aparat vsebuje patentirano tehnologijo Rapid Current Control. Gre za pulzno napravo, kjer se nahaja tudi LED informacijska vrstica, ki vas ves čas obvešča o stanju delovanja. Omenili bi še tudi model EWM Picomig 355 Puls TKM, multifunkcijski pulzni stroj za varjenje, ki se odlično obnese pri spajanju s polnjenimi žicami. Je energetsko varčen.
  • Synergic MIG MAG inverterske stroje uvrščamo med visoko kakovostne. Izpostavili bi modele EWM Taurus 351 Synergic S MM FDW, EWM Taurus 355 Synergic S HP MM TKM in Telwin Electromig 300 Synergic, slednji omogoča tudi povsem nov in poenostavljen način mig mag, tig varjenja.

Varilni aparat na žicoMIG MAG, TIG varjenje – TIG inverterski varilni aparat je dobra izbira

TIG varilni aparati na žico AC/DC se uporabljajo za izvedbo čistih in varnih varov. Na voljo nudimo stroje proizvajalca EWM, ki je pri samem razvoju omenjenih inverterskih aparatur za varjenje upošteval tigSpeed dinamični sistem dovajanja dodajnega materiala z vročo ali hladno žico, ki doseže najvišjo kvaliteto zvara pri raznoraznih vrtilnih hitrostih, ki so primerljive z varilnimi aparati CO2 MIG MAG.

Z njimi je možno zvariti skoraj vse materiale, od legiranega jekla pa vse do raznih zlitin. Možno je kupiti tudi raznorazne dodatke npr. vozične in hladilne sisteme, s katerimi se možnosti mig mag, tig varjenja še toliko večje.

TIG DC stroji se od TIG AC/DC razlikujejo po tem, da so DC naprave primerne za varjenje vseh ostalih barvnih kovin kot sta na primer baker in medenina. TIG DC varilni aparat na žico deluje na enosmernem toku, ki teče med negativno in pozitivno elektrodo.

TIG AC/DC pa deluje na podlagi izmeničnega toka. Ko boste pregledovali samo ponudbo boste lahko zasledili model Picotig 200 puls TG, ki je profesionalni zračni inverterski varilni aparat DC TIG do 200 A z maso 10 kg. Vanj je vgrajena tehnologija EWM activArc in EWM spotArc.

MIG MAG, TIG varjenjeKateri inverterski varilni aparati so najboljši za moje področje dela?

V družinskem podjetju Varikon vam nudimo pestro ponudbo inverterskih varilnih aparatov na žico ali CO2 tehnik mig mag, tig varjenja. Najbolj priznane so seveda aparature nemškega proizvajalca EWM, ki dokazano nudijo najboljše rezultate varjenja.

Odločite se lahko za prenosne modele vrste npr. Picomig ali pa mobilne opcije Taurus, alphaQ. Svetujemo vam, da se za nakup odločite na podlagi debeline in vrste materiala, ki ga želite spojiti. Pomembna je tudi električna napetost, hitrost napajanja in sama uporaba zaščitnega plina npr. lahko se uporabi CO2. Naši strokovnjaki so vam na voljo za vsa vprašanja in svetovanje. Skupaj bomo našli najboljši inverterski varilni aparat za vas ali za vaše podjetje.

Inverterski varilni aparati