fbpx

Varilni aparati CO2 | Inverterski varilni aparat

Varilni aparati so naprave, brez katerih si sploh ne moremo predstavljati proizvodnje in popravil različnih strojev, izgradnje konstrukcij, mostov, ograj, posameznih elementov v avtomobilski, letalski industriji, ladjedelništvu in še marsičesa. Poleg široke uporabnosti v različnih panogah, se ti aparati znajdejo tudi v marsikateri domači delavnici ali garaži. Zaradi lahko učljivega postopka in dostopnosti materialov, se veliko hišnih mojstrov loti izdelave stopnic, ograje ali popravila kakšnega kovinskega orodja.

Inverterski varilni aparat spada med tiste naprave, ki so zaradi svojih lastnosti zelo priljubljeni za profesionalno in amatersko uporabo. Odlikujejo ga priročnost, kompaktnost in učinkovitost. Njegove komponente delujejo tako, da povečajo vhodno frekvenco moči toka, brez izgube izhodne moči, kar poveča njegovo učinkovitost delovanja. Z njim je mogoče zelo dobro nadzorovati začetno in končno jakost toka, pretok zaščitnega plina in s tem doseči dobro stabilnost obloka. Takšen način omogoča manjšo porabo energije in daljši delovni cikel. Zaradi majhne teže in priročnosti se ga poslužujejo pri terenskem delu ali v manjših delavnicah, saj zavzame malo prostora in se z lahkoto prenese na drugo mesto.

Varilni aparati CO2 je izraz, ki je velikokrat uporabljen v žargonu, dejansko pa gre za eno najpogostejših tehnik varjenja, ki uporablja ogljikov dioksid kot zaščitni plin. Strokovno jo imenujemo MAG tehnika, z njo pa lahko spajamo navadna in nizko legirana jekla. Aparat deluje na principu električnega obloka med elektrodo in obdelovancem. Zaščitni plin, ki se uporablja pri postopku (v tem primeru CO2), preprečuje, da bi kovinski deli reagirali na zraku in oksidirali. Hkrati pomaga stabilizirati oblok in zagotavlja zanesljive in trdne zvare. Ta tehnika spajanja se uporablja v različnih industrijskih panogah in gradbeništvu.

Varilni aparatiInverterski varilni aparat omogoča hitro in učinkovito delo

Inverterski varilni aparat ima številne prednosti pred klasičnimi transformatorskimi napravami, saj s pomočjo inverterja pretvarja enosmerno vhodno napetost v visokofrekvenčno izmenično napetost. Zaradi tega aparat porabi manj energije, omogoča kvalitetnejše zvare, z njim pa je mogoče obdelovati različne debeline kovin. Poleg tega je enostaven za prenašanje ali transport, kar precej olajša delo z njim.

Ker potrebuje inverterski varilni aparat skoraj polovico vhodne moči za enako količino napetosti, kot bi jo omogočal klasični transformatorski aparat, se to odraža na stroškovni učinkovitosti proizvodnje. Z razvojem tehnologije je bilo pri tovrstnih aparatih narejeno že precej izboljšav, pestra ponudba na trgu pa je vplivala tudi na njihovo ceno. Če so bili zaradi svoje inovativnosti še pred desetletjem cenovno težko dostopni, pa so zdaj ob upoštevanju prednosti, ki jih prinašajo, relativno poceni.

Varilni aparati z invertersko tehnologijo omogočajo različne tehnike posamezno ali v eni sami napravi. Najbolj pogosti načini spajanja kovin so MIG/MAG, TIG, MMA ali plazemsko varjenje. Izbira tehnike je odvisna od različnih dejavnikov, v prvi vrsti pa je pomembno, iz kakšnega materiala je obdelovanec. Razlika je na primer ali obdelujemo jeklo, aluminij ali drugo kovino. Pri tem je pomembna tudi debelina materiala. Tanjši materiali se običajno varijo z MIG/MAG tehniko, ki omogoča hitro in učinkovito delo. Za debelejše materiale pa se ponavadi uporablja TIG ali MIG/MAG z dodanimi materiali.

Pomemben dejavnik pri odločitvi za inverterski varilni aparat je tudi namembnost končnega izdelka. Nekateri spoji zahtevajo veliko natančnost in trdnost, saj lahko odločilno vplivajo na varnost oziroma nosilnost proizvoda. Tudi okoljski pogoji lahko vplivajo na izbiro ustrezne naprave. Pri delu na prostem, kjer je prisotnost vlage, vetra ali drugih motečih dejavnikov, je potrebno izbrati tehnike, ki so manj občutljive na zunanje vremenske pogoje.

Inverterski varilni aparat Varilni aparati CO2 zagotavljajo varnost in trdnost spojev

Varilni aparati CO2 se običajno uporabljajo pri MIG/MAG tehniki spajanja kovin. Ogljikov dioksid predstavlja zaščitni plin, ki pomaga obvarovati površino pred oksidacijo in zagotavlja stabilen oblok med postopkom. Te tehnike se največ poslužujejo v industriji, za spajanje jekla ali drugih kovin. Nepogrešljiv je pri izdelavi karoserijskih delov, okvirjev, izpušnih sistemov, pri gradbenih konstrukcijah, za spajanje cevi, ograj, stopnic, pri izdelavi pločevinastih izdelkov in še bi lahko naštevali.

Tehnika, ki jo zagotavljajo varilni aparati CO2, omogoča dobro penetracijo, močne spoje, hitrost in učinkovitost proizvodnje. Pred obdelavo je potrebno skrbno očistiti površino, saj na njej ne sme biti sledov rje, maščob ali umazanije. Varilni aparati morajo biti pravilno nastavljeni glede na debelino in vrsto materiala ter želeno hitrost postopka. Nastavitve vključujejo tok varjenja, hitrost žice in pretok CO2 plina.

Po končanem postopku je potrebno še vizualno preveriti zvare, oziroma po potrebi opraviti ultrazvočni pregled. Da bi dosegli želeni estetski videz in zanesljivost spoja, se lahko dodatno izvedejo še postopki brušenja in poliranja.

Varilni aparati CO2Varilni aparati tudi za domačo uporabo

Varilni aparati so odlični pripomočki v različnih industrijskih panogah, gradbeništvu, ladjedelništvu, letalski industriji, pa tudi v različnih obrtnih in servisnih delavnicah. Nepogrešljivi pa so tudi v hišnih delavnicah in garažah, saj jih je z upoštevanjem navodil in priučenimi tehnikami mogoče povsem varno uporabljati doma. Pri tem se je potrebno držati tehničnih navodil proizvajalca ter se podučiti o osnovah varjenja.

Pri tem ne smemo pozabiti na upoštevanje varnostnih ukrepov, vključno z uporabo ustrezne opreme, kot so zaščitna oblačila, obutev, rokavice in maska. V podjetju Varikon, ki je specializirano za prodajo varilnih aparatov, ponujajo različne vrste naprav, gorilnikov, CNC rezalnikov, dodajnega materiala in zaščitne opreme. Prodajajo nove in obnovljene aparate, možna pa je tudi menjava staro za novo. Poleg prodaje nudijo tudi hiter in kvaliteten servis naprav ter svojim strankam strokovno svetujejo pri izbiri.

Varilni aparati