fbpx

Varilni aparati so nepogrešljivi za varilna dela. Če bi poenostavili, bi lahko rekli, da varjenje pomeni spajanje dveh različnih delov, ki ju tako povežemo v eno. Končni cilj, ki je v tem primeru spojitev dveh ali več delov, je mogoče doseči na več načinov. S toploto, pritiskom ali kombinacijo obojega.

Hkrati pa je mogoče variti na takšen način, da pri procesu material dodajamo ali pa ne. To pomeni, da poznamo več različnih načinov varjenja, posledični pa tudi več različnih vrst aparatov.

Varilni aparati CO2Inverterski varilni aparati CO2, ali kateri drugi: katerega izbrati?

Varilni aparati so tako raznoliki, da morate biti, ko boste izbirali takšnega zase, pozorni na več faktorjev. Katerega izbrati je v prvi vrsti odvisno od:

– vašega znanja,
– materiala, katerega želite z aparatom obdelati ter
– kaj je tisto, kar se vam zdi najpomembnejše pri varjenju.

Varilni aparati sicer največkrat za svoje delovanje uporabljajo elektrode različnih vrst. Ko govorimo o takšnih na elektrode, govorimo torej o aparatih za MMA varjenje, MIIG/MAG varjenje in TIG varjenje.

Večina naprav za svoje delovanje potrebuje tudi plin. To je največkrat argon ali kak drug podoben plin. Sicer pa obstaja tudi kar nekaj naprav, ki za svoje delovanje potrebujejo ogljikov dioksid. To so varilni aparati CO2. Vendar je pomembno tudi vedeti, da varilni aparati CO2 lahko delujejo zgolj na ogljikov dioksid ali pa je CO2 le eden izmed plinov, ki ga je mogoče uporabiti pri varjenju.

Ena od sodobnejših različic so Inverterski varilni aparati. Ti so izredno napredni, a tudi zahtevnejši za uporabo.

Varilni aparati CO2Inverterski varilni aparat in njegove prednosti

Inverterski varilni aparat je manjši in lažji od klasičnih. Posledično ga manjši podjetniki, ki se ukvarjajo z varjenjem, lažje prestavljajo iz lokacije na lokacijo, kadar delajo izven svoje delavnice.

Prav tako porabi manj elektrike in ga lahko priklopimo tudi v navadno električno omrežje, ki je značilno za klasična gospodinjstva. Posledično nismo odvisni od omrežij z visokimi napetostmi. Poleg tega pa je inverterski varilni aparat tudi zelo natančen, saj omogoča elektronsko reguliranje in s tem prilagajanje aparata za različno delovanje.

Vseeno pa ima eno slabost. Manj je vzdržljiv in ima zato pogosto krajšo življenjsko dobo od klasičnih.

Varilni aparati in zaščitna oprema za varilceEden najbolj priljubljenih, je MIG/MAG varilni aparat

Varilni aparat MIG/MAG lahko uporabljamo na dva načina – za MIG in MAG varjenje. Gre namreč za dve različni tehniki. Pri uporabi aparata MIG/MAG se uporablja toplota, zato ta potrebuje elektrodo, a hkrati tudi zaščitni plin. Kateri plin boste uporabili, je odvisno od tehnike varjenja za katero boste aparat uporabili.

Tehnika varjenja MIG se izvaja v okolju nevtralnega žlahtnega plina. Takšna plina sta, denimo, argon in helij, lahko tudi mešanica obeh. Tehnika varjenja MAG pa zahteva uporabo aktivnih plinov. Med aktivne pline spada čisti ogljikov dioksid, pa tudi mešanica različnih plinov. Posledično to pomeni, da je aparat za MIG/MAG varjenje hkrati tudi varilni aparat CO2.

Med različnimi vrstami aparatov je MIG/MAG med najbolj enostavnimi za uporabo. Lahko ga uporabljamo na zelo različne načine ter z njim ustvarjamo jasne in kakovostne vare – spajanja. Prav tako je uporaben za varjenje različno debelih materialov, proces pa je precej hiter.

Še ena prednost je, da je polnilo, ki ga uporablja, relativno ugodno. Vse to zagotovo botruje temu, da je prav ta aparat eden izmed najbolj priljubljenih.

Inverterski varilni aparatMed varilne aparate na elektrode sicer spadajo tudi:

– aparat za MMA varjenje,
– aparat za TIG varjenje in
– številni drugi aparati, saj skoraj vsi sodijo prav v to skupino. Tudi varilni aparati CO2.

MMA varjenje je proces ročnega varjenja, za katerega se uporablja oplaščene elektrode. To sicer deluje tako, da električni tok poskrbi, da med elektrodo in napravo nastane električni oblok. Hkrati pa med procesom tali oboje: elektrodo in material.

Gre za enega najširše uporabljanih načinov varjenja predvsem zato, ker je hkrati tudi eden najbolj enostavnih. Uporablja se za vzdrževanje in popravljanje. Aparat pa vari jeklo, sivo litino, baker, nikelj in aluminijeve zlitine.

Pri tehniki TIG varjenja pa se uporabljajo netaljive volframove elektrode. Zaščitni plin, ki ga je pri tej vrsti varjenja potrebno uporabiti, je argon. TIG varjenje je najbolj uporabno pri obdelavi tankega nerjavečega jekla, pa tudi različnih zlitin, kot so bakrena, aluminijasta in magnezijeva zlitina. Tovrstne naprave omogočajo večji nadzor nad varjenjem, zvar je zato močnejši in bolj kakovosten.

Inverterski varilni aparatiKako vemo kateri plin uporabiti pri obdelavi kovine?

Različne tehnike varjenja potrebujejo za svoje delovanje različne zaščitne pline. Kateri plin potrebuje kateri aparat, nam pove oznaka na njem. Oznaka »i« nam tako pove, da aparat deluje s pomočjo inertnega plina. Če ima ta oznako »a«, pa to pomeni, da je za delovanje potrebno uporabiti aktivni plin.

Med inertne spada, na primer, argon. Tega uporabljajo naprave za MIG in TIG varjenje. Aktivni plin pa je, denimo, ogljikov dioksid. Tega uporabljajo aparati za MMA in MAG varjenje.

Če na napravi piše, da gre za varilni aparat CO2, ta potrebuje za svoje delovanje ogljikov dioksid. Vseeno pa s tem še ne dobimo odgovora ali dotični varilni aparat deluje le ali tudi na CO2. Nekateri lahko namreč uporabljajo tako inertne kot aktivne zaščitne pline.

Eden od, recimo temu, dualnih varilnih aparatov, je aparat za varjenje MIG/MAG. Pri tehniki MAG namreč potrebujete CO2, pri MIG pa argon. Gre torej za varilni aparat CO2, ki dovoljuje tudi uporabo drugih plinov.

Varilni aparatiPo vse za varjenje v Varikon

V podjetju Varikon d. o. o., vam nudimo vse vse za varjenje in rezanje. V naši ponudbi vas čakajo različni varilni aparati. Tako takšni, ki so primerni za začetnike, kot takšni, ki jih za svoje delo potrebujejo pravi mojstri.

Če vam je dovolj rabljen aparat, boste pri nas našli tudi te, le da bomo poskrbeli tudi za njihovo obnovo. Prav tako je na voljo menjava staro za novo in staro za staro. Za servis in obnovo aparatov poskrbijo naši strokovnjaki, katerim lahko zaupate tudi, da bodo, če bo potrebno, vašo napravo predelali ali dodelali.

Prepričani ste lahko namreč, da bo naš servis odličen, saj imamo za sabo že več kot 25 let izkušenj. Pravzaprav smo servis, ki ima najdaljšo tradicijo, kar se tiče popravil in obnavljanja varilnih aparatov na slovenskem prostoru. Zaupate pa nam lahko tudi, da vam bomo znali svetovati ter skupaj z vami poiskali rešitev, ki vam bo pisana na kožo.