fbpx

Varilni aparati

Varilni aparati tig nudijo možnosti različnih vrst varjenja

V našem prodajnem programu imamo različne vrste varilnih aparatov, ki so primerni za najrazličnejše načine varjenja. Nudimo razne mma varilne aparate, mig mag varilne aparate, tig varilne aparate, varilne aparate za točkovno in orbitalno varjenje, mikroplazme in aparate za varjenje vijakov.

Našo pestro ponudbo si lahko ogledate na naši spletni strani, ki omogoča pregledovanje po posameznih kategorijah izdelkov. Tako lahko v trenutku najdete segment izdelkov, ki jih potrebujete. Znotraj vsake kategorije se nato nahajajo posamezni modeli, ki so trenutno na voljo ali pa so na voljo pogojno, če pošljete povpraševanje po njih. Pri vsakem tipu varilnega aparata ali katerega drugega pripomočka si lahko ogledate sliko izdelka, njegove tehnične karakteristike ter kratek opis. Tako lahko enostavno primerjate modele, ki so v ponudbi, in se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza glede na vaše potrebe.

Vljudno vas vabimo, da se oglasite tudi v našem poslovnem prostoru, kjer imamo tudi servisno delavnico. Če boste za kupljene izdelke potrebovali kakršnokoli popravilo, se lahko obrnete na nas. Ker je lahko izbira pravega stroja težka, smo vam na voljo, da z vami preverimo situacijo in vam pomagamo, da boste izbrali izdelek, ki bo v največji meri zadovoljil vaša pričakovanja. V naši ponudbi boste med drugim našli tudi tig in CO₂ varilne aparate, ki so na voljo po znižanih cenah.

Podjetje Varikon je sicer družinsko podjetje, ki se ukvarja s prodajo, servisiranjem in predelavo varilne in rezalne tehnike. Zavedamo se, da postaja delo varilcev zaradi uporabe novih materialov čedalje bolj zahtevno. Strankam ponujamo tako nove kot tudi rabljene naprave, po želji se lahko dogovorimo tudi za izdelavo oziroma predelavo varilnih aparatov po naročilu. Pohvalimo se lahko s svojim bogatim tehničnim in praktičnim znanjem.

Med drugim vam lahko ponudimo tudi cenovno dostopne in kvalitetne potrošne dele za gorilnike različnih proizvajalcev (Binzel, EWM, Trafimet, Iskra, Cebora, Dynamics, Fronius, Thermal in drugi) ter avtomatske elektronske zaščitne maske (Optrel, Speedglas, Balder, Telwin in drugi).

Varilni aparat TetrixVarilna naprava TitanAparata za točkovno varjenje

Imamo veliko vrst TIG varilnih aparatov

Varilni aparati tig delujejo s pomočjo netopljive volframove elektrode in invertnega plina. Invertni plin hladi elektrodo in preprečuje atmosfersko onesnaženje oziroma oksidacijo zvara. Najpogosteje se za tig varilne aparate uporablja plin argon. Postopek tig varjenja poteka tako, da varilec simultano upravlja z gorilnikom in dodajnim materialom. Dodajni material mora biti čimbolj podoben varjencu. Le tako je zagotovljena najboljša kvaliteta in vzdržljivost zvara. Varjenje s tig postopkom je zahtevno, opravljeno mora biti natančno za dobro kvaliteto vara. Varilni aparati tig se uporabljajo za varjenje na mestih, kjer je pomemben estetski videz vara oziroma za varjenje tankih materialov. Najpogosteje se tig varjenje uporablja za varjenje aluminija, magnezija in ostalih barvnih pločevin. Tig varilni aparati se največkrat uporabljajo v letalski in vesoljski industriji zaradi vzdržljivosti zvarov. Varilni aparat tig nudi varjenje z enosmernim tokom in izmeničnim tokom. Tig varjenje z izmeničnim tokom je primerno za uporabo pri materialih kot sta aluminij in magnezij, tig varjenje z enosmernim tokom pa je primerno za vse ostale barvne kovine. Varilni aparati tig omogočajo tudi obločno varjenje kar jih naredi zelo vsestranske. Ker je pri varilnih aparatih tig zelo pomembna kvaliteta zvara, obstaja nekaj načinov za izboljšanje kvalitete. S povečanjem taljivosti dodajnega materiala, se poveča produktivnost. To storimo tako, da namesto hladne varilne žice uporabljamo vročo varilno žico. Izbira pravega zaščitnega plina odloča o globini zvara in spajanju materialov. Če argonu dodamo vodik ali helij, se globina zvara poveča.

Varilni aparati MIG MAG

Varilni aparati mig mag se uporabljajo za varjenje najrazličnejših materialov, najboljše rezultate in visokokakovostne zvare. Varilni aparati mig mag so preprosti za uporabo, tako jih najdemo v delavnicah ljubiteljev, kot tudi pri profesionalnih varilcih. Odlikuje jih enostavno spajanje nelegiranih in nizko legiranih jekel ter neželeznih kovin. Ta slog varjenja uporablja zaščitni plin vzdolž žične elektrode, ki segreje obe kovini, ki ju je treba povezati. Metoda zahteva enosmerni vir energije in je najpogostejši postopek varjenja v industriji. Ima štiri glavne načine spajanja kovin: kroglični, kratki stik, pršenje in pulzno razprševanje.

Varilni aparat MIG MAG nemškega EWM se za MIG / MAG varjenje res dobro obnese. EWM varilni aparat MIG MAG omogoča vrhunske rezultate, pa naj gre za varjenja pri enem samem uporabniku ali pa v zapletenih proizvodnih linijah. EWM varilni aparati omogočajo varjenje različnih materialov, vse od nelegiranih in nizko legiranih jekel, jekel CrNi, pa do neželeznih kovin. Vse kar morate narediti je, da izberete ustrezen MAG pulz ali standard varilni izvor.

Varilni aparati mig mag, katerih uporaba je najbolj razširjena, za svoje delovanje uporabljajo gorilnik z neoplaščeno žico in zaščitnim invertnim ali aktivnim plinom. Če se pri varjenju mig uporablja inertni plin argon, se obdelujejo lahke kovine. V primeru uporabe mešanice argona in kisika pa se mig varjenje uporablja pri obdelavi nerjavečega in legiranega jekla. Postopek mag zahteva uporabo aktivnega plina, ki je mešanica argona, kisika in CO₂. Uporablja se za obdelavo navadnega in nizkolegiranega jekla ter lahkih kovin in zlitin. Varilni aparati mig mag nudijo tudi možnost pulznega varjenja.

MMA varjenje

Med varilnimi aparati najdemo tudi take, ki so primerni za MMA varjenje. Gre za tip varjenja, pri čemer se izvaja elektroobločno varjenje z oplaščeno elektrodo. Včasih se je v te namene uporabljajo varilne aparate z velikim transformatorjem, danes pa ni več tako. Vse bolj se uveljavljajo modernejši varilni aparati, ki so lažji, energetsko pa manj potratni. Hkrati se lahko te naprave pohvalijo z zelo uporabnimi funkcijami, kot so Anti-Stick, Hot-Start in druge. Anti-stick funkcija pomeni, da elektroda, ki je bila zalepljena, ne začne žareti, kot se je to dogajalo pri starejših napravah. Hot-Start omogoča lažji začetek varjenja, , saj naprava za krajši čas spusti večji tok in s tem pripomore k lažjemu vžigu. Posebnost varilnih aparatov za TIG varjenje in MIG/MAG varilnih aparatov, ki jih najdemo na trgu v današnjih časih je, da omogočajo možnost varjenja tudi z oplaščenimi elektrodami.

 

Kako izbrati najprimernejši varilni aparat?

Če se odločate za nakup novega varilnega aparata za TIG varjenje ali kakšen drug tip varjenja, potem se je vredno pozanimati glede tega, na kaj morate biti pri takem nakupu pozorni. Tako za nekoga, ki se z varjenjem ukvarja ljubiteljsko, kot za nekoga, ki tak aparat potrebuje v profesionalne namene, je namreč to kar precejšnja naložba.

Prva stvar, ki jo morate vedeti, preden se lotite nakupa varilnega aparata, je, katere tehnike varjenja se boste posluževali. Od tega je namreč v precejšnji meri odvisna izbira aparata. Vsak varilni aparat je običajno primeren za določeno vrsto varjenja. Če imate namen opravljati lažja vzdrževalna dela, potem bo verjetno najprimernejši način točkovno varjenje z elektrodami. Varilni aparati za TIG varjenje delujejo relativno počasi, se pa pri tem izdelujejo precej kakovostni zvari. Kaj pa je značilno za MIG / MAG varjenje? Ta tehnika varjenja je najhitrejša. Uporablja pa se predvsem za obsežna in projektna dela.

Pri izbiri pravega varilnega aparata morate gledati tudi na jakost varilnega toka. Gre za moč, s katero boste varjenje izvajali. Splošno pravilo govori o tem, da potrebujete na milimeter jekla 40 amperov. Pred nakupom tako premislite, kakšno moč varjenja bodo opravila, ki jih imate v mislih, zahtevala. Vsak varilni aparat ima tudi svoj delovni cikel. Po določenem času, ko aparat deluje, se mora za kratek čas izključiti, sicer bi se temperatura preveč povišala. Delovni cikel kaže na to, kako zmogljiv je posamezen varilni aparat.