fbpx

Varilni aparat MMA ima inverterski motor in je energijsko varčen

Varilni aparat MMA je aparat za obločno varjenje, ki je najpogostejša metoda ročnega varjenja. Pri tej vrst spajanja kovin, se uporablja oplaščena elektroda. Ti tipi naprav so, za razliko od starejših modelov, veliko lažji in energijsko varčnejši, zaradi česar so priljubljeni v različnih delovnih okoljih. So močni, kompaktni in prenosni, kar varilcem omogoča enostaven prevoz na različna delovišča. Imajo vzdržljive inverterske motorje, kateri imajo dolgo življenjsko dobo. Delo z njimi je močno olajšano, zato so priljubljeni tako pri profesionalnih, kot pri ljubiteljskih varilcih. Tudi njihova uporaba je enostavna, kar omogoča popolnim začetnikom hitro učenje osnov varjenja.

Za varjenje lahko varilni aparat MMA uporablja različne elektrode. Ima možnost priklopa na agregat, napajalna napetost pa lahko niha za +/- 15 %. Ponaša se s številnimi funkcijami, kot je antistick kar pomeni, da elektroda ne začne žareti, v primeru da se prilepi na obdelovanca. Druga zelo dobrodošla funkcija je hot start in je namenjena lažjemu začetku varjenja. Varilni aparat MMA za kratek čas sprosti večji tok, kar pripomore k lažjemu vžigu.

Tehnologija, ki jo uporabljajo novejši MMA varilni aparati je tudi arcforce. Ta omogoča optimalne lastnosti spajanja kovin z vsemi tipi elektrod, brez povzročanja kratkih stikov. Do kratkih stikov lahko pride, ker se napetost spreminja glede na oddaljenost elektrode od obdelovanca. Varilni aparati MMA so primerni za delo znotraj objektov in na terenu. Ker so lahki, jih je enostavno prenašati iz enega na drugo delovišče. Mogoče jih je priklopiti na zelo dolge priključne kable ali neposredno na generator. Le-ti imajo visoko zaščito proti nihanju omrežne napetosti, zato zagotavljajo popoln varilni rezultat in natančne ter čiste spoje.

Varilni aparat MMAMMA varilni aparati se najpogosteje uporabljajo za varjenje aluminija

MMA varilni aparati so primerni za varjenje različnih materialov. Z njimi je mogoče obdelovati jeklo, nerjavno jeklo, medenino, lito železo in seveda aluminij. Obdelovanje aluminija je zahteven postopek, ki mora biti za kvaliteten rezultat opravljen zelo natančno. Postopek se imenuje TIG spajanje kovin, zato lahko pogosto slišite, da se za napravo pogovorno uporablja izraz varilni aparat TIG.

Pri spajanju aluminija, se poleg netopljive volframove elektrode uporablja plin, ki deluje kot zaščita vara pred atmosferskim onesnaženjem. Pri nas je to najpogosteje Argon, ki zagotavlja čist in stabilen varilni lok ter nudi najboljšo zaščito pred kontaminacijo spoja. Kot zaščitni plin se uporablja tudi Helij, predvsem za varjenje aluminija z elektrodo, saj omogoča višjo temperaturo taljenja, zato prodira globlje v material. Znano je, da je Helij precej drag, zato je Argon pri nas bolj priljubljen. Obstajajo pa tudi mešanice Helija in Argona, ki združujejo prednosti obeh plinov (lažje kontroliranje temperature, boljše prodiranje v material).

Varilec, ki uporablja varilni aparat TIG, opravlja dva postopka. Voditi mora gorilnik oziroma elektrodo in dodajati material, kar pa ni vedno nujno, saj je mogoče spajati kovine tudi brez – spoj med dvema materialoma se lahko naredi tudi z varjenjem njunih robov. MMA TIG varilni aparati so primerni za vare, kjer je pomemben estetski videz. Spoji, ki so narejeni z MMA TIG varilnimi aparati za aluminij so močni in odporni, zato se naprave največ uporabljajo v prehrambni, letalski in vesoljski industriji, oziroma povsod, kjer je potrebno natančno spajanje tankih pločevin in drugih specialnih materialov.

Varilni aparat TIGVarilni aparat TIG omogoča natančno opravljeno delo in vrhunske rezultate

Za MMA varjenje aluminija ter drugih specialnih materialov, potrebujemo delovno in zaščitno opremo. Za zaščitno opremo štejemo zatemnitveno čelado, rokavice, ustrezna oblačila in obutev. Za delovno opremo pa štejemo varilni aparat TIG, dodajni material, gorilnik in jeklenko plina. MMA TIG varjenje je postopek, ki se lahko opravlja ročno, polavtomatsko ali avtomatsko. Izbira ustreznega postopka pa je odvisna od materiala in velikosti.

Te vrste spajanja kovin je potrebno izvajati v dovolj zračnem prostoru, zaradi preprečevanja kopičenja strupenih plinov. V slabo prezračeni delavnici se lahko Argon nakopiči in povzroči da delavec dobi premalo kisika (asfiksijo), prav tako lahko ta vdihne preveč dima, ki se sprošča, ali vdihuje hlapne snovi iz materiala, ki ga obdeluje (tudi iz elektrode same).

Ko uporabljate varilni aparat TIG, se pri delu sprošča toplota, kar v prostoru (če je ta slabo prezračen) povzroči dvig temperature. S tem se zmanjša udobje delavca in posledično tudi njegova koncentracija. Zmanjšana koncentracija pa lahko hitro pripelje do nesreče in poškodb, zato je treba poskrbeti za primerno delovno temperaturo. Kot pri vsakem delu, je tudi pri spajanju kovin vedno najprej treba poskrbeti za varnost, saj lahko strupene snovi dolgoročno škodujejo zdravju varilca.

Če imate vprašanja in bi želeli izvedeti podrobnosti, nas pokličite ali obiščite. Radi vam bomo svetovali in vas naučili osnov varjenja, prav tako pa si boste lahko ogledali našo široko ponudbo naprav.

MMA varilni aparati