fbpx

Varilni aparat mma

Varilni aparat mma cenaVarilni aparat mma ima inverterski motor in je energijsko varčen

Varilni aparat mma je aparat za obločno varjenje, ki je najpogostejša metoda ročnega varjenja. Pri mma varjenju se uporablja oplaščena elektroda. Mma varilni aparati so za razliko od starejših aparatov, veliko lažji in energijsko varčnejši. Varilni aparati mma imajo inverterske motorje. Za varjenje lahko uporabljajo mma varilni aparati različne elektrode. Varilni aparati mma imajo možnost priklopa na agregat, napajalna napetost lahko niha za +/- 15%. Varilni aparati mma imajo veliko funkcij kot so antistick kar pomeni, da elektroda ne začne žareti, če se prilepi. Druga zelo dobra funkcija varilnih aparatov je hot start, ki je namenjena za lažji začetek varjenja. Varilni aparat mma za kratek čas spusti večji tok kar pripomore k lažjemu vžigu. Tehnologija, ki jo uporabljajo novejši varilni aparati mma je tudi arcforce. Ta omogoča optimalne lastnosti varjenja z vsemi tipi elektrod, brez povzročanja kratkih stikov, ker se varilna napetost spreminja glede na oddaljenost elektrode od obdelovanca. Varilni aparati mma so primerni za delo znotraj objektov in na terenu. Ker so varilni aparati lahki, jih je enostavno prenašati. Varilni aparati za mma varjenje so lahko priklopljeni na zelo dolge priključne kable ali neposredno na generator. Ker imajo varilni aparati visoko zaščito proti nihanju omrežne napetosti, zagotavljajo popoln varilni rezultat.

Mma varjenje aluminija

Varilni aparat mma se najpogosteje uporablja za varjenje aluminija

Mma varjenje aluminija je zahteven postopek, ki mora biti za kvaliteten var opravljen zelo natančno. Postopek se imenuje tig varjenje pri katerem varilni aparat poleg volframove netopljive elektrode uporablja plin, ki deluje kot zaščita vara pred atmosferskim onesnaženjem. Varilec mora pri mma tig varjenju opravljati dva postopka. Voditi mora gorilnik oziroma elektrodo in dodajati material. Ni pa vedno potrebno pri mma tig varjenju dodajati material, spoj med dvema materialoma se lahko naredi tudi z varjenjem njunih robov. Mma tig varilni aparati so primerni za vare, kjer je pomemben estetski izgled. Vari, ki so narejeni z mma tig varilnimi aparati za aluminij so močni in odporni. Mma tig varilni aparati se največ uporabljajo v letalski in vesoljski industriji oziroma vsepovsod kjer je potrebno varjenje tankih pločevin in drugih specialnih materialov.

Varjenje aluminija z mma aparatom mora biti opravljeno zelo natančno

Za mma varjenje aluminija potrebujemo delovno in zaščitno opremo. Za zaščitno opremo štejemo zatemnitveno čelado, rokavice, ustrezna oblačila in obutev. Za delovno opremo pa štejemo tig varilni aparat, dodajni material, gorilnik in jeklenko plina. Mma tig varjenje je potrebno izvajati v dovolj zračnem prostoru. Mma tig varjenje je postopek, ki se lahko opravlja ročno, polavtomatsko ali avtomatsko. Izbira ustreznega mma tig postopka je odvisna od velikosti varjenca in mesta varjenca.