fbpx

Varilni aparati MIG MAG

Varilni aparati MIG/MAG in MMA omogočajo obločno varjenje. Pri tem se električna energija spreminja v toplotno, ki segreva materialelektrode in osnove, pri čemer negativno nabiti elektroni prehajajo napozitivni pol. S tem se ustvari oblok, od koder izhaja ime, posledično pa setvori spoj med dvema kovinama, imenovan var. Če postopek poteka na zraku, torejče ne dovajamo dodatnega plina, govorimo o ročnem obločnem varjenju, prikaterem uporabljamo varilne aparate MMA. Če pa na točko spoja dovajamonevtralne oziroma aktivne pline, je govora o MIG oziroma MAG varjenju, zakatere se uporabljajo varilni aparati MIG/MAG, ki vključujejo jeklenko plina. Pri izbiri varilnih aparatov MIG/MAG in MMA je pomembno, da razumemo, kako poteka varjenje in za kakšne namene se posamezen način največkrat uporablja. Dober ponudnik varilnih aparatov pa pri prodaji ne samo svetuje o najbolj primernem proizvajalcu (na primer EWM in Telwin) in modelu aparata za varjenje, temveč kupca tudi praktično pouči, kako se z njim varno rokuje.

Varilni aparati MIG/MAG omogočajo hitro varjenje brez postankov

Varilni aparati MIG/MAG se uporabljajo za varjenje zd odajanjem plinov, ki ščitijo točko varjenja pred kisikom in dušikom iz zraka, ker bi stik z njima povzročil poroznost vara. Postopek MIG (Metal Inert Gas) vključuje nevtralne pline, največkrat argon, ki s samim postopkom varjenja ne reagirajo, temveč zgolj ščitijo var pred okoliškim zrakom. Za varjenje se uporablja varilni stroj, ki v gorilnik dovaja plin in neoplaščeno elektrodo, kije navita na kolut. Enak princip se uporablja tudi za postopek MAG (MetalActive Gas), razlika je le v plinu, ki se dovaja. V tem primeru plin, ki je ponavadi CO2 ali mešanica med CO2 in argonom, sodeluje v reakciji varjenja.

Varilni postopek MIG/MAG je bil sprva razvit za varjenje barvnih kovin, predvsem aluminija, pozneje pa se je začel uporabljati še za jekla, saj gre za zelo hiter in varčen postopek, ker se ni potrebno ustavljati in menjavati elektrode. Uporablja se lahko v vseh položajih in ne zahteva veliko obdelave vara. Postopek MIG se največkrat rabi za varjenje barvnih kovin(predvsem aluminija in bakra), zlitin ter visoko legiranih jekel, postopek MAG pa za konstrukcijska jekla in pločevine, na primer v avtomobilski industriji.

Varilni aparati

Varilni aparat MMA za enostavna popravila

Varilni aparat MMA (Manual Metal Arc) je varilni aparat za ročno obločno varjenje, pri katerem se uporablja oplaščena elektroda.Oplaščenje elektrode med postopkom sprošča zaščitne pline, zato ni potrebno dodatno dovajati zaščitnega plina. V preteklosti so za tako varjenje uporabljali varilne stroje z velikim transformatorjem, danes pa so na voljo manjši in bolj praktični inverterski varilni aparati, ki so bolj zanesljivi in tudi manj potratni.  Ročno varjenje zelektrodo je bolj zamudno od MIG/MAG postopka, saj je potrebno menjavati elektrode, kljub temu pa je najbolj razširjeno in se uporablja predvsem za popravila in vzdrževanje. Sicer se je od nekdaj uporabljalo tudi za jeklene konstrukcije in v industriji, vendar postajajo za to varilni aparati MIG/MAGvse bolj priljubljeni, saj je delo z njimi hitrejše.

EWM aparati za varjenje 

EWM aparati za varjenje so profesionalni varilni aparati. EWM je priznano nemško podjetje varilnih aparatov, ki ima močan lasten razvoj. Znani so po tem, da razvijajo nove postopke varjenja in izboljšujejo obstoječe, da bodo rezultati še bolj optimalni, a hkrati energetsko učinkovitejši. Tesno sodelujejo s svojimi partnerji in z nemškim inštitutom za varilstvo (DVS). EWM varilni aparati so tako eni izmed najboljših na tržišču, ki jih odlikuje tudi dolga življenjska doba. EWM ima v svoji ponudbi varilne aparate za različne tipe varjenja: za MIG/MAG, MMA, tig in druge.

Varilni aparati

Varilni aparati Telwin

Varilni aparati Telwin so prav tako eni izmed boljših natržišču. Telwin je italijansko podjetje, ki poleg varilnih aparatov za industrijsko in profesionalno rabo izdeluje še kvalitetne varilne aparate za domačo uporabo ljubiteljskih varilcev. Tesno sodelujejo z avtomobilsko industrijo, zato imajo v svoji ponudbi dobro izbiro aparatov za avtokleparje.Varilni aparati Telwin so zanesljivi in praktični za uporabo.

Profesionalni varilni aparat

Za navdušence, ki radi v prostem času izdelajo kaj iz kovine ali sami opravijo manjša popravila, verjetno zadostuje nakup polprofesionalnega varilnega aparata. Če pa varilni aparat uporabljamo pri svojem delu, na primer za kleparstvo, se je dobro odločiti za bolj kakovosten izdelek. Pri nakupu seje vredno pozanimati še o servisnih storitvah: nekateri ponudniki varilnih aparatov imajo namreč lasten servis, kar znatno pripomore k lažji komunikacijiin boljšim storitvam. Pri tem je treba poudariti, da so profesionalni varilni aparati zelo kakovostni in po vsej verjetnosti večjih servisov ne bodo potrebovali. Dobri ponudniki varilnih aparatov svoje kupce še natančno seznanijo kupce s tem, kako se z varilnim aparatom varno rokuje. Varjenje je namreč proces, pri katerem so prisotne visoke temperature in električna napetost, zato se je pred delom z njimi vredno poučiti, kako jih varno uporabljati. Nepogrešljiva je kakovostna zaščitna oprema (rokavice, predpasniki, maske), potrebno pa je tudi vedeti, kakšni so najbolj primerni pogoji za varjenje in na katere stvari je potrebno biti pozoren, da bo končni rezultat čim bolj kvaliteten.