fbpx

Varilni aparati so naprave, ki se uporabljajo za različne vrste varjenja. To je postopek spajanja dveh materialov, med katerim se s pomočjo električnega obloka tvori celota. Oblok se ustvari tedaj, ko se elektroda dotakne varjenca ali ko je med elektrodo in varjencem zadosten električni impulz.

Pri spajanju nastane zvar. Da bi le temu zagotovili kakovost in trajnost, obstajajo različni postopki elektroobločnega varjenja, pri katerih se uporabljajo različne vrste varilnih aparatov.

Varilni aparati CO2Vrste varilnih aparatov in različni načini varjenja

 • TIG varjenje
  TIG varjenje je spajanje s pomočjo netaljive volframove elektrode, pri čemer je treba material dodajati ročno. A ne vedno, saj je mogoče spojiti tudi dva varjenca z varjenjem njunih robov. Varilne naprave kot zaščitni plin uporabljajo argon – inertni plin, ki ne reagira z zvarom.
 • MIG MAG varjenje in varilne naprave CO2
  MIG MAG varjenje poteka s pomočjo podajalne naprave, ki skrbi za pomik žice. Varilna žica se vodi preko gorilnika naprave, in ko se stali, nastane zvar. Inverterski varilni aparati lahko zagotovijo trajen in kakovosten zvar le, če je električni oblok stabilen. Tega varilec uravnava s pravilno hitrostjo podajanja žice in ustrezne napetosti glede na vrsto varjenega materiala. Varilne naprave CO2 z aktivnim plinom v MAG postopku oksigenirajo sestavne dele in stabilizirajo oblok. Ta se od MIG postopka razlikuje po uporabi aktivnega zaščitnega plina.
 • MMA ali REO postopek
  O MMA ali REO postopku govorimo tedaj, ko je dodajani material oplaščena elektroda. Poglavitno je, da ima dodajani material enako tališče kot varjenec.

Varilne naprave CO2Varilni aparati zagotavljajo optimalno prilagojenost in stroškovno učinkovitost

Inverterski varilni aparat je nadvse vsestranska naprava, ki se uporablja pri TIG, MIG MAG in MMA varjenju. S svojo napredno zasnovo omogoča najboljše rezultate varjenja. Najsi gre za rabo v zapletenih proizvodnih linijah ali domači delavnici.

Zmogljivi varilni aparati CO2 dopuščajo varjenje najrazličnejših materialov, kot so aluminij, kovine, razne vrste jekel (nelegirane, nizko legirane, CrNi), neželezne kovine in umetni materiali. Slednji kot toplotni izvor uporabljajo električni upor ali vroči zrak.

Če boste varilce povprašali kateri varilne naprave so najboljše, ne boste prejeli jasnega odgovora. Vsak varilec namreč prisega na lastnosti, ki mu odgovarjajo pri določenem postopku varjenja.

Vendar obstaja varilna naprava, ki združuje postopke varjenja ter zagotavlja najvišjo kvaliteto – Titan XQ. Na trgu so različni modeli oziroma vrste varilnih aparatov Titan XQ, toda vsi se ponašajo z odličnimi varilnimi lastnostmi, dolgo življenjsko dobo in intuitivnim upravljanjem.

Individualna nastavljivost s Flexfit sistemom ohišja varilcu ponuja optimalno prilagodljivost. Inverterski vir energije pa omogoča energijsko varčen in trajen varilni tok. Nova tehnologija z nadpovprečno visokim delovnim ciklom in robustno zasnovo nudi nemoteno delovanje v ekstremnih okoljskih pogojih.

Visoka zmogljivost zagotavlja hladne gorilnike, izredno produktivnost ter nižje stroške vzdrževanja gorilnika.

Vrste varilnih aparatovInverterski varilni aparati omogočajo najboljše rezultate varjenja

Varilni aparati CO2 s svojo ergonomsko in napredno zasnovo precej poenostavijo procese varjenja. Napredek tehnologije ni poskrbel le za učinkovitost postopka, večje prihranke plina in preprečevanje napak, temveč tudi za najboljše rezultate.

Inverterske varilne naprave se uporabljajo za različne tehnike varjenja. Te so določene glede na izbran material, njegovo debelino, produktivnost ter kakovost zvara. Varilne naprave CO2 pri svojem delovanju uporabljajo zaščitni plin ogljikov dioksid. Ta ima pomembno vlogo, saj zaščiti zvar pred umazanijo iz atmosfere, vlago in oksidacijo. Vpliva pa tudi na kvaliteto zvara.

Nepravilna izbira plina hitro privede do zmanjševanja trajnosti zvara ali poroznosti. Poleg ogljikovega dioksida se najpogosteje uporabljajo še kisik, helij in argon. Da bi si z inverterskim varilnim aparatom zagotovili kar najboljše rezultate, smo vam spodaj pripravili nekaj koristnih nasvetov.

 • Preden začnete variti, preverite stanje strojne opreme in vse priključke
 • Pazite na delovno držo, vodenje varjenja in varilni kot
 • Za uspešno varjenje je ključna pravilna hitrost vodenja gorilnika, saj vpliva na obliko in globino zvara
 • Izberite funkcijo stopnjevanja pomika žice, dokler se ta ne dotakne varjenca
 • Uporabite Hot start, da zmanjšate napake pri varjenju materialov z dobro toplotno prevodnostjo
 • Ne pozabite na nastavitev varilnih parametrov, ki vam bodo pomagali doseči vrhunske rezultate

Varilni aparati CO2 inverterski