fbpx
Mig mag varilni aparat je eden najbolj priljubljenih tovrstnih naprav na tržišču. Uporabljamo ga lahko namreč za kar dva sloga varjenja – MIG in MAG. Prav zaradi tega je uporaben za spajanje različnih materialov, z njegovo pomočjo pa lahko ustvarite marsikaj. Tudi izdelke, ki bodo olepšali vaš dom ali dvorišče.

mig mag varilni aparatProdaja varilnih aparatov: kako se odločimo, katero napravo izbrati?

Preden se podrobneje lotimo mig mag varilnega aparata in posledično mig/mag varjenja, je prav, da najprej spregovorimo o tem, kaj varjenje sploh je ter kako izbrati pravo napravo za domačo ali profesionalno uporabo.
Omenjeni proces v bistvu zaznamuje spajanje dveh različnih entitet, s čimer se ustvari ena enovita entiteta. Naprave za spajanje lahko za to poskrbijo na dva načina. Delujejo lahko bodisi s pritiskom bodisi s toploto. Številne vrste naprav pa lahko delujejo na oba načina hkrati. To seveda tudi pomeni, da poznamo več različnih načinov oz. tehnik spajanja in s tem več različnih aparatov.
Za katerega se bomo odločili, je odvisno od izbrane tehnike spajanja, našega znanja in še marsičesa drugega. Tudi, denimo, od tega katere vrste materialov želimo spajati, kako debeli so le-ti, kako kompleksnega aparata si želimo in tako dalje.
V podjetjih, kjer se ukvarjajo s prodajo varilnih aparatov, vam bodo tako ponudili več različnih vrst naprav. Te so poimenovane po prevladujoči tehniki spajanja pri kateri se lahko uporabljajo.
  • Naprava za TIG tehniko; ta tehnika je najbolj univerzalna, saj lahko s takšnim aparatom spajate vse vrste kovin. Poznamo sicer DC TIG metodo, kjer spajanje poteka s pomočjo volframove elektrode skozi katero teče enosmerni tok, ki je zaščiten z atmosfero zaščitnega plina. Pa tudi AC TIG metodo, kjer spajanje poteka s pomočjo volframove elektrode z izmeničnim tokom spajanja, ki je prav tako zaščitena z atmosfero zaščitnega plina.
  • Naprava za MMA spajanje, ki za delovanje potrebuje oplaščeno elektrodo.
  • Naprava za mig/mag varjenje, ki, kot rečeno, omogoča dve tehniki spajanja. Tehnika deluje s pomočjo dodajanja žice za spajanje, prav tako v atmosferi zaščitnega plina.

Kaj potrebuje mig mag varilni aparat za delovanje?

Mig/mag varjenje je tehnika, ki za svoje delovanje potrebuje tako toploto kot zaščitni plin. Posledično aparat potrebuje za spajanje tako elektrodo kot plin. Vrsta plina je odvisna predvsem od tega, katero tehniko spajanja boste izbrali.
Če se odločite za tehniko MIG, boste aparat uporabljali v okolju nevtralnega plina. Med takšne na primer spadata argon in helij. Pri izvajanju tehnike pa lahko uporabljate tudi mešanico obeh.
Če se boste odločili za tehniko MAG, pa boste delovali v okolju aktivnega plina. Eden takšnih je na primer ogljikov dioksid, lahko pa se odločite tudi za mešanico več različnih plinov.

Kakšna je razlika med tehnikama MIG in MAG?

Razlik med tehnikama spajanja MIG in MAG je kar nekaj.
Tehnika MIG je enostavna oblika spajanja. Posledično je delo lahko opravljeno hitro. Tudi rezultati so z uporabo omenjene tehnike kakovostnejši. Tovrstno spajanje namreč poskrbi za čiste in gladke spoje. Dodatna prednost je, da takšna tehnika omogoča spajanje debelejših materialov.
Tehnika MAG pa je bolj vsestranska in primerna za spajanje več različnih vrst materialov. Uporabljamo jo lahko namreč tudi za spajanje nelegiranih, nizkolegiranih in visokolegiranih materialov.

Ali je mig/mag varjenje zahtevno?

Mig mag varilni aparati so v osnovi precej enostavni za uporabo, upravljanja z njimi se zato da naučiti relativno hitro in enostavno. Prav zaradi tega so dobra izbira tudi za domače mojstre. Z njimi lahko namreč popravite ograjo in druge kovinske elemente. S pomočjo aparata pa se lahko lotite celo ustvarjanja novih izdelkov.
Ker so aparati zelo vsestranski, tehnika MAG pa omogoča natančne in gladke spoje, so takšne naprave primerne tudi za prave mojstre.

mig/mag varjenjeZakaj je spajanje z omenjenim aparatom najbolje izvajati v temi?

Verjetno ste že kdaj slišali, da so kovači, ki so bili predhodniki mojstrov za spajanje, pogosto delali v temi. Enako velja tudi za današnje mojstre. Delo v temi ni bila le kaprica, ampak je tam potekalo z namenom. Pri delu z železom je namreč pomembno, da mojstri med oblikovanjem vidijo barvo materiala. Prav ta je namreč pokazatelj v kateri fazi obdelave je material.
S segrevanjem železa se spreminja tudi njegova barva. Ko boste material začeli ogrevati, bo najprej zažarel v rdeči barvi. Ko bo material dosegel naslednjo stopnjo, se bo svetil v oranžni barvi. Po oranžni barvi bo prišla na vrsto rumena. Čisto na koncu, ko bo material že praktično obdelan, pa bo zažarel v beli barvi. Ko bo ta enkrat bel, se bo namreč začel taliti.
Od tega, kaj je vaš namen, je tudi odvisna barva, ki jo potrebujete med delom. A, če želite material obdelovati, je najbolj idealno, da ta žari v rumeno-oranžni barvi.
Logično je, da se bo barva žarenja najlepše videla v temi. Če bi se v material uprla močna sončna svetloba, mojstri tako sploh ne bi videli barve žarenja in bi zato mnogo težje opravljali svoje delo. Za mig/mag varjenje je najbolj primerno, da sta svetloba oz. tema konstantni.

Kakšne so slabosti mig mag varilnega aparata?

Čeprav so omenjene naprave zelo priljubljene, imajo tudi te nekaj slabosti. Čisto vsaka naprava za spajanje ima namreč svoje pozitivne in negativne lastnosti.
Tehnika spajanja mig/mag je sicer res precej natančna, aparat pa vsestranski. Delo je mogoče opraviti hitro in kakovostno. Prav tako se je uporabe aparata enostavno priučiti. Na žalost pa je naprava precej občutljiva, ko pride do vlage in rje. Posledično je potrebno z mig mag varilnim aparatom delati previdno in skrbno.
Glede na to, da se lahko uporablja za dve različni tehniki spajanja, pa je zelo pomembno, da ste pozorni tudi pri tem, katero vrsto zaščitnega plina boste nastavili za spajanje. Previdni morate biti tudi pri izbiranju žice, ta mora biti namreč kakovostna. Prav tako pa morate biti med uporabo in izbiro pravega aparata za vas pozorni tudi na parametre, kot so električna napetost, hitrost napajanja in podobno.

Zakaj po tovrstne naprave v Varikon?

Prodaja varilnih aparatov v podjetju Varikon je izredno široka, kar pomeni, da je na voljo več različnih naprav za spajanje. Pri njih boste dobili naprave kakovostnih nemških proizvajalcev, kot sta EMW in Titan. Le-te so resnično vsestranske za uporabo ter omogočajo najboljše rezultate spajanja.
Naprave za mig/mag varjenje so primerne tako za samostojnega uporabnika kot za zapletene proizvodne linije. Z njimi pa boste lahko spajali različne materiale, kot so nelegirano in nizko legirano jeklo, jeklo CrNi, celo nekatere vrste neželeznih kovin. Pozorni boste morali biti le, da boste izbrali pravi mig mag aparat za spajanje. Na voljo so namreč tako pulzne kot sinergične različice.
prodaja varilnih aparatov