fbpx

Varilni stroji se uporabljajo v postopku, kjer se z mehanskim gnetenjem ali toploto tvori celota. Pri spajanju dveh materialov nastane električni oblok, spoj pa temelji na temperaturi, ki jo le ta ustvari. Oblok je posledica električne napetosti med varjencem in elektrodo in je osnova elektroobločnega varjenja. Ko z dodajanim materialom spoji dva varjenca, nastane zvar.

Med samim procesom se napetost hitro izprazni, pri čemer steče električni tok preko zračne reže in ustvari električni oblok z več tisoč stopinjami Celzija. S tem se ustvari neprekinjena napetost do varjenca, zaradi česar ga je treba ozemljiti. Slednje se pri TIG tehniki opravi z volframovo elektrodo, pri čemer se dodajani material poda ročno.

MIG MAG varilnik uporablja elektrodo v obliki varilne žice vodene preko gorilnika aparata. Tehnika je izbrana glede na uporabljen material in njegovo debelino, produktivnost in kvaliteto zvara. Najpogosteje uporabljeni proces je varjenje z oplaščeno elektrodo, ki se uporablja tam, kjer je potrebna dobra dosegljivost.

Spajanje z inertnim plinom s pomočjo netaljive volframove elektrode ali TIG postopek je nekoliko počasnejši. Uporablja se tam, kjer je pomembna natančnost. Nadvse vsestranski je MIG/MAG postopek z avtomatskim dodajanjem materiala, poznamo pa še postopke, kot so plazemsko, uporovno, lasersko in ultrazvočno spajanje.

Varilni strojiKako vplivajo varilni stroji na kakovost zvara in kako lahko le tega še izboljšamo?

Inverterski varilnik, žica, material, zaščitni plin in nastavitev parametrov je le nekaj dejavnikov, ki vplivajo na kakovost zvara. S toploto, s katero talimo osnovni material in žico, nanj neposredno vpliva tudi varilna amperaža. Ta se nanaša na hitrost in količino električnega toka, ki teče v tokokrogu in je povezana s hitrostjo podajanja žice. Ko se slednja poveča, se poveča še amperaža, ta povezava pa vpliva na zvar.

Na zvar vpliva tudi izbira zaščitnega plina. Ta ga, kot že ime pove, ščiti pred umazanijo iz atmosfere, oksidacijo in vlago. Inertni plini, kot sta argon in helij, s tekočim zvarom ne reagirata. Kisik in ogljikov dioksid pa sta aktivna plina, ki reagirata z zvarom in ga stabilizirata z oksigenacijo sestavnih delov.

Varilni stroji so nepogrešljiv del varjenja, a še tako visokokakovostna oprema ne pomaga, če so na materialu kontaminanti. To je umazanija, kot so prah, rja, barva in mast. Ti močno vplivajo na kvaliteto zvara, zato je treba pred začetkom vselej očistiti material in delovni prostor. Pri tem ne gre pozabiti niti na nastavitev parametrov.

Mnogi inverterski varilniki imajo danes že vnaprej določene parametre. Ti nastavijo napetost obloka glede na hitrost pomika žice in varilnega toka ter s tem pomagajo varilcem doseči odlične rezultate. Pravilna izbira parametrov vpliva na učinkovitost procesa in na stroške.

Inverterski varilnikMIG MAG varilnik se uporablja za spajanje po priljubljenem postopku MIG MAG

MIG MAG varilnik je mogoče uporabiti v različnih procesih, a najpogosteje se uporablja za MIG MAG varjenje. Pri tej spajalni tehniki se električni oblok ustvari s pomočjo varilnega izvora. Oblok, ki nastane med varjencem in žico, spoji varjenec s podajalcem, kar ustvari zvarni spoj. Žica je med postopkom neprekinjeno podana do mesta spajanja preko gorilnika.

MIG postopek za zaščito zvara uporablja inertni plin, MAG pa uporabi aktivni plin. MIG MAG tehnika se v grobem deli na sinergijsko in pulzno varjenje. Sinergijsko MIG MAG varjenje poteka tedaj, ko so za lažje optimiranje varilnih parametrov vnaprej izdelane optimirane varilne tabele.Te so znane pod imenom sinergijski programi (sinergijske krivulje), njihova naloga pa je, da uporabniku omogočijo optimalno nastavitev parametrov za določeno uporabo. Pri tem se skladni in soodvisni varilni parametri uskladijo glede na vrsto materiala, plina in žice.

Pri pulznem spajanju pa se uporabljajo varilni izvori. Z generiranjem posebnih tokovnih impulzov dodan material v zvarno mesto prehaja po kapljicah. Takšno varjenje se ponaša s homogeno strukturo zvara in manj obrizgi. Inverterski varilnik se uporablja v vsej varilni industriji, še posebej v servisnih delavnicah, ladjedelništvu in v industriji za obdelavo pločevin. MIG MAG varilni stroji poleg izvora vključujejo še kabel za maso, podajalno napravo, reducirni ventil, opcijsko hladilni agregat, priključek za dovod plina in gorilnik.

MIG MAG varilnikInverterski varilnik zagotavlja najboljše rezultate varjenja

Varilni stroji MIG MAG dopuščajo najboljše rezultate varjenja ne glede na to ali gre za zapletene proizvodne linije ali domačo delavnico. Vsestranske naprave omogočajo varjenje najrazličnejših materialov od jekel CrNi, neželeznih kovin ter nelegirana in nizko legirana jekla. Naša ponudba obsega pulzne in synergic varilne aparate, skupno pa jim je to, da vsi zagotavljajo odlične rezultate.

Inverterski varilniki Titan vsebujejo krmilno ploščo Expert in integriran podajnik žice. Zahvaljujoč patentirani tehnologiji omogočajo tako pulzno kot standardno spajanje, popolno pa se obnesejo tudi pri spajanju s polnjenimi žicami. Profesionalni multifunkcijski aparati vsebujejo številne dodatne dele, ki se lahko s pomočjo navadnih matic nanje pritrdijo. Z neskončno nastavljivo dinamiko obloka in 16 individualno nastavljivimi programi opravijo vsako nalogo.

Synergic varilne naprave se ponašajo s pestro izbiro, ki bo zadovoljila še tako zahtevne kupce. Izjemna kvaliteta se odraža v popolnoma poenostavljenemu in novemu načinu MIG/MAG varjenja. Prenosni MIG MAG varilnik je namenjen standardni MIG MAG metodi. Zaradi visoke tolerance napajalne napetosti je primeren tudi za terenska dela. Naprava dopušča pulzno spajanje aluminija in njegovih zlitin z metodo MIG, prav tako pa omogoča še metodi TIG in MMA.

Varilni stroji