fbpx

Varilni aparati izberite pravega za svojo tehniko in nivo znanja

Varilni aparati so pripomočki, s katerimi povezujemo oz. spajamo dva ali več različnih delov in jih tako povežemo v eno celoto. Do tega lahko pridemo na različne načine. Pomagamo si lahko s potiskom, s toploto, pa tudi s kombiniranjem obojega. Glede na to, da spajanje dveh ali več entitet lahko poteka na več različnih načinov, je logično, da poznamo več vrst spajanja. Za različne vrste spajanja pa uporabljamo različne vrste varilnih aparatov.

Preden se odločimo za napravo, ki bo najbolj primerna za dela, ki jih moramo opravljati, je tako potrebno vedeti, katere naprave sploh obstajajo in kako delujejo. Prodaja varilnih aparatov je zato kar malce zapletena. Treba je namreč poznati tako same naprave kot njihovo delovanje, ob enem pa se je potrebno spoznati tudi na tehnike spajanja. Samo tako lahko strankam pravilno svetujemo, katero napravo uporabiti.

Varilni aparatiVrste varilnih aparatov: kako izbrati pravega?

Če se bomo oglasili v prodajalni, kjer se ukvarjajo s prodajo varilnih aparatov že dlje časa, obstaja veliko možnosti, da nam bodo tamkajšnji strokovnjaki znali svetovati, katero napravo izbrati. A, da bi nam lahko svetovali pravilno, bomo z njimi morali deliti nekatere osnovne informacije, ki prav vse odločilno vplivajo na to, katera naprava je najprimernejša za nas oz. za delo, ki ga moramo opraviti.

Prodajalci bodo tako morali vedeti, kakšen je nivo našega znanja. Kateri material želimo z napravo obdelovati oz. spajati. Pa tudi to, kaj je tisto, kar je nam najpomembnejše pri spajanju. Šele na podlagi vseh teh informaciji bodo le-ti vedeli v katero smer lahko gredo s svojimi nasveti.

V vsakem primeru poznamo več vrst varilnih aparatov. Večina naprav za svoje delovanje uporablja različne elektrode. Med tovrstne naprave sicer spadajo aparati za:

  • MMA varjenje,
  • MIG/MAG varjenje ter
  • TIG varjenje.

Elektrode pa pogosto niso dovolj, saj mnoge naprave za svoje delovanje potrebujejo tudi plin. Plin, ki se v teh primerih največkrat uporablja, je argon, lahko pa ga nadomesti tudi kakšen drug podoben plin. Vseeno obstajajo vrste varilnih aparatov, ki za svoje delovanje potrebujejo ogljikov dioksid. Takšne naprave imenujemo varilni aparati CO2. Vseeno pa se je treba zavedati, da nekatere naprave delujejo zgolj na osnovi CO2, spet druge pa koristijo CO2 le kot enega izmed plinov primernih za svoje delovanje.

Kateri aparat pa se uporablja za kaj? Ena izmed najbolj priljubljenih možnosti je aparat za MIG/MAG spajanje. Uporabljamo ga namreč lahko za kar dve tehniki spajanja – MIG in MAG. Pri uporabi takšnega aparata ne uporabljamo toplote, vendar za svoje delovanje potrebuje tako elektrode kot zaščitni plin.

Tehniko MIG izvajamo v okolju nevtralnega žlahtnega plina, kamor sodita, denimo, argon in heliji, tudi mešanica obeh. Če se odločimo za spajanje v tehniki MAG pa moramo pri tem uporabljati aktivni plin, kot je denimo ogljikov dioksid. Lahko tudi mešanico različnih plinov.

Prodaja varilnih aparatovTa naprava ni tako priljubljena zgolj zaradi tega, ker jo lahko uporabljamo za dve različni tehniki spajanja, temveč tudi zato, ker je enostavna za uporabo ter hitro opravi svoje delo. Z njo lahko delamo zelo kakovostne in jasne spoje. Prav tako jo lahko uporabljamo za spajanje različno debelih materialov.

Tehnika MMA se, na drugi strani, uporablja za ročno spajanje, pri svojem delu pa naprava uporablja oplaščene elektrode. Proces dela poteka tako, da električni tok poskrbi, da se med elektrodo in napravo ustvari električni oblok, med procesom pa se talita tako elektroda kot material. Ta tehnika je še enostavnejša od MIG/MAG spajanja, zato so takšne naprave še bolj razširjene. Najbolj so uporabne takrat, ko moramo kaj popraviti ali poskrbeti za redno vzdrževanje. Z aparatom lahko oblikujemo jeklo, sivo litino, baker, nikelj in aluminijeve zlitine.

Omenili smo tudi tehniko TIG. Pri delu ta naprava uporablja netaljive volframove elektrode. Zaščitni plin, ki ga potrebuje pri delovanju, je argon. Najlažje pa s takšno napravo obdelujemo tanko nerjaveče jeklo. Poleg jekla tudi različne zlitine, npr. bakreno, aluminijasto in magnezijevo. Pri tej tehniki je omogočen večji nadzor med spajanjem, spoj je zato močnejši in bolj kakovosten.

Poleg že naštetih naprav, poznamo tudi inverterske varilne aparate. Ti so nekoliko manjši in lažji, kot klasične naprave naštete zgoraj. Porabijo tudi manj elektrike ter jih lahko vklopimo v navadno električno omrežje. Zelo so natančni, saj jih je mogoče elektronsko regulirati, s tem pa se aparat lahko prilagaja na posamezni način delovanja. Kljub temu je treba opozoriti tudi na to, da je takšna naprava manj vzdržljiva in ima običajno krajšo življenjsko dobo od ostalih vrst varilnih aparatov.

Vrste varilnih aparatovProdaja varilnih aparatov: obrnite se na strokovnjake

Podjetje Varikon se že zelo dolgo ukvarja s prodajo varilnih aparatov. Pravzaprav so na tržišču v takšni ali drugačni obliki prisotni že več kot 30 let. Posledično je njihovo znanje široko in vam bodo lahko dobro svetovali.

Poleg prodaje se ukvarjajo še s servisiranjem aparatov. Le-te pa vam lahko tudi prilagodijo ali modernizirajo. Ker se zavedajo, da postaja zaradi novosti delo varilcev vse zahtevnejše, bodo v prihodnosti skupaj s strokovnjaki znotraj branže poskrbeli tudi za izobraževanja na omenjenem področju. Ta bodo potekala v njihovem novem demonstracijskem centru.

Varilni aparati