fbpx

Varilni aparati MIG/MAG vrhunske kvalitete za natančne spoje

Varilni aparati so eden pomembnejših kosov opreme v različnih industrijskih panogah, obrtništvu, gradbeništvu, z malo znanja pa so primerni tudi za domačo uporabo. Se morda spomnite filma Flashdance iz 80-tih let? Glavna igralka je bila podnevi varilka v jeklarni in kljub temu, da je v filmu prikazano dokaj enostavno in zabavno, je varjenje seveda resno delo. Uporablja se za spajanje kosov kovine in pri tem je potrebno kar nekaj znanja in spretnosti. Katere so torej različne vrste varjenja in za kaj se uporabljajo?

Varjenje MIG je ena od lažjih vrst varjenja za začetnike. Uporablja se za spajanje kosov barvnih kovin, na primer aluminija, bakra, niklja in njihovih zlitin kot tudi pri močno legiranem jeklu. S pomočjo neoplaščene žice in nevtralnega žlahtnega plina kot sta argon ali helij, se pri postopku ustvarja visoka temperatura, ki spaja dele kovin s čistimi in gladkimi zvari. Zato je ta vrsta spajanja primerna za uporabo tudi pri debelejših materialih, na primer pri izdelavi večjih konstrukcij, stopnic, ograj in podobno. Lahko se uporablja na prostem in je priljubljena tudi za “naredi si sam” domače mojstre.

Varilni aparatiZa MAG varjenje se uporabljajo enaki varilni aparati, prav tako neoplaščena žica, le da je potreben druge vrste plin, to je CO2. Ta postopek je najbolj primeren za spajanje tanko ali srednje debelega legiranega konstrukcijskega jekla v industriji ali denimo pri avtokleparskih popravilih. Za obe vrsti varjenja se uporabljajo varilni aparati MIG MAG.

Varjenje TIG je izredno vsestransko, vendar je tudi ena od težjih tehnik, ki se opravlja z obema rokama. Ena roka podaja palico, druga pa drži gorilnik. Ta gorilnik ustvarja toploto in oblok, ki se uporabljata za spajanje večine običajnih kovin, vključno z aluminijem, jeklom, nikljevimi zlitinami, bakrovimi zlitinami, kobaltom in titanom, celo zlata. Ta postopek je primeren na primer za okvirje koles, kosilnice, kljuke vrat, blatnike in drugo.

Plazemsko obločno varjenje je natančna tehnika in se pogosto uporablja v letalski in vesoljski industriji, kjer je debelina kovine resnično majhna. Primer take uporabe je na lopatici motorja ali zračnem tesnilu. Tehnika je zelo podobna kot MIG MAG varjenje, le da je elektroda vdolbena, za ustvarjanje toplote pa se uporabljajo ionizirajoči plini znotraj obloka. Običajna kombinacija plinov je argon kot plazemski plin ter kombinacija argona in vodika kot zaščitni plin. To je naprednejša oblika varjenja, ki se izvaja v stroju, napolnjenem z vakuumom.

Laserski varilni aparati so zmogljiva orodja, ki se uporabljajo za spajanje kovinskih delov in termoplastov z uporabo laserskih vlaken. Ta tehnika se uporablja za varjenje tankostenskih materialov, natančnih delov, točkovno, tesnilno varjenje, šivanje in drugo. Prednosti so visoka uporabnost, učinkovitost in hitrost varjenja. Uporabna je tako pri spajanju majhnih delov v proizvodnji, medicinski tehnologiji in elektroniki pa vse do debelejših materialov v vesoljski in avtomobilski industriji.

MIG MAG varjenjeMIG MAG varjenje je lahko pulzno ali sinergično

MIG MAG varjenje je v primerjavi z drugimi tehnikami dokaj enostavno in stroškovno ugodno, z našimi kvalitetnimi aparati pa lahko dosežete odlične rezultate tako za zahtevnejša opravila kot tudi pri hobi uporabi. Ne glede na to, ali želite kupiti oziroma si izposoditi opremo v našem podjetju, je priporočljivo pridobiti osnovno znanje o različnih tehnikah in materialih, pri čemer vam pomaga naš strokovno usposobljen tim zaposlenih.

Varilni aparati MIG MAG, ki jih najdete v naši ponudbi so lahko pulzni ali sinergični. Pri postopku pulznega obloka se žica tali v impulzih, v večjih kapljicah, ki imajo nižjo temperaturo in kontrolirano spajajo zvare. Varilni aparati vsebujejo integriran podajalnik žice, krmilno ploščo in možnostjo pritrjevanja dodatnih delov nanje. Pri aparatih s sinergično regulacijo pa je možno izbirati med programi, glede na vrsto materiala in namena končnega izdelka. Glede na to, da so primernejši za bolj zahtevna opravila, imajo vse, kar vam omogoča natančno in varno delo, od vgrajenega hladilnega sistema in ločene podajalne omarice.

MIG MAG varjenjePodjetje Varikon – varilni aparati MIG MAG in drugi

Če ste razmišljali o tem, da bi se morda sami doma lotili izdelave ograje ali ogrodja za toplo gredo, morda nadstreška za avto ali česa drugega, pa nimate potrebne opreme za MIG MAG varjenje ali dvomite o svojem znanju, potem smo pravi naslov za vas. S svojimi skoraj 30-letnimi izkušnjami na področju varilne tehnike vam bomo z veseljem svetovali, vam pomagali izbrati pravo opremo, katero si lahko pri nas izposodite ali pa jo kupite.

Na voljo so varilni aparati MIG MAG nemških proizvajalcev, visoke kakovosti in ostala oprema, ki jo potrebujete, kot so gorilniki, zaščitna oprema, rezalniki, elektrode ter različni plini, na primer argon, CO2, kisik, acetilen, dušik in različne mešanice. Glede na to, ali potrebujete opremo na daljši ali krajši rok, se lahko odločite za nakup nove ali rabljene, lahko pa tudi svoje stare aparate menjate za nove ali obnovljene.

Smo pooblaščeni serviserji za aparate EWM, Thermal Dynamics, Telwin in Iskra. Z veseljem pa servisiramo tudi ostale znamke na sedežu podjetja v Horjulu ali večjih krajih po Sloveniji. Obiščite našo spletno stran, kjer izveste še več o različnih varilnih tehnikah in izbiri za to potrebne opreme, ki jo imamo v naši ponudbi.

MIG MAG varjenje