fbpx

Varilni aparati omogočajo različne vrste varjenja

Varilni aparati so v naprave, s katerimi spajamo 2 različna materiala v celoto, kar je izjemno praktično. Posledično so nepogrešljivi v različnih industrijah, kot sta npr. avtomobilska in letalska panoga ter medicina, zelo pogosto pa jih uporabljamo tudi v domačih delavnicah. Na voljo je več različnih vrst, ki omogočajo različne tipe varjenja – MIG/MAG, TIG, MMA itd., poleg tega pa poznamo tako klasične kot inverterske varilne aparate. Nakup zato ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled, sploh če s spajanjem različnih materialov nimate veliko izkušenj. V kolikor niste prepričani, kateri varilni aparat  bi bila za vas najbolj ustrezna, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč! Še prej pa si preberite spodnje nasvete, ki vam bodo morda pomagali bolje razumeti delovanje omenjenih naprav.

Varilni aparatiV čem se varilni aparati razlikujejo?

Najbolj priljubljeni so varilni aparati CO2

Najpogostejša izbira domačih in profesionalnih mojstrov so zagotovo varilni aparati CO2 oz. MIG/ MAG. Med postopkom varjenja namreč uporabljamo neoplaščeno elektrodo, ki jo stalimo v zvar, zato nam materiala ni potrebno posebej dodajati. Posledično so zelo enostavni za uporabo in tako primerni tudi za amaterske mojstre. Delo z njimi je hitro, a vseeno natančno, zato naj vas ne skrbi, da bi bili izdelki nekakovostni. Omogočajo spajanje tako tanjših, kot debeljših materialov, zato so zares odlična izbira.

Varilni aparati CO2 so sicer ime dobili po zaščitnem plinu, ki ga uporabljamo med samim postopkom. Oznaka CO2 namreč označuje, da je naprava namenjena varjenju z omenjenim plinom ali drugimi zaščitnimi plini. Sam postopek poteka z uporabo čistega argona, argona in CO2 ali pa argona in kisika.

Za večjo preciznost so primernejši varilni aparati TIG

TIG varjenje je v primerjavi z MIG/MAG malce zahtevnejše, saj med postopkom uporabljamo Wolframovo elektrodo, ne neoplaščene elektrode. To pomeni, da moramo med postopkom z eno roko držati gorilnik, z drugo pa dodajati material za zvar. Prav zato je omenjena naprava primernejša za tiste, ki imate s spajanjem materialov že veliko izkušenj ali pa si želite, da je sam zvar natančnejši.

Z njimi lahko sicer varimo vse vrste barvnih kovin in nerjavnega jekla, saj omogočajo delo z enosmernim in izmeničnim tokom. Prav zato so odlična izbira za tiste, ki se z varjenjem ukvarjate malce bolj profesionalno. Zvari so v primerjavi z MIG MAG aparati bolj kakovostni in trdnejši, cena naprave pa je nižja.

Varilni aparati CO2Je bolje izbrati inverterski varilni aparat ali klasični?

Mnogi se srečajo z dilemo, ali izbrati klasični ali inverterski varilni aparat. Ker sta oba zelo zmogljiva ter slovita po vrhunski programski opremi, odločitev ni najlažja. Prav zato vam svetujemo, da nam najprej zaupate, katere materiale najpogosteje spajate, saj vam bomo tako lažje svetovali, katera naprava je za vas najprimernejša.

V splošnem sicer velja, da je inverterski varilni aparat odlična izbira za tiste, ki ste bolj mobilni in se z omenjenim postopkom srečujete na več lokacijah. Če materiale spajate tako v domači garaži, kot na gradbišču ali montažnih delih, je inverterski za vas boljša izbira. Zanj je značilna nizka teža, zato ga lahko z lahkoto postavite v avtomobilski prtljažnik in odpeljete, kamorkoli želite. Tudi delo z njim je enostavnejše, saj ga je mogoče obesiti na ramo in z njim delati tudi več zaporednih ur. Pri klasičnih je to zahtevnejše, saj so precej težji. V kolikor delo opravljate le doma ali v delavnici, mobilnost nima posebne vloge, zato vas bosta navdušili obe različici.

Inverterski varilni aparatVarilni aparati zahtevajo pravilno vzdrževanje

Ne glede na to, katero vrsto boste izbrali, pa vas moramo opozoriti, da ste pozorni na pravilno vzdrževanje. Le tako boste lahko napravo uporabljali še vrsto let. Pred uporabo se vedno prepričajte, da so vsi materiali, ki jih boste spajali, popolnoma suhi, nemastni in brez rje. Najbolje je, da jih pred začetkom dela temeljito razmastite. To pa ni edina posebnost, na katero morate biti pozorni. Po uporabi morate napravo pravilno očistiti, kar pomeni, da uporabite čistilo za šobe, žičnato gobo in ostale pripomočke, s katerimi je vzdrževanje zares enostavno. Ko klasični ali inverterski varilni aparat ustrezno očistite, ga hranite v suhem, čistem prostoru, kjer je temperatura več ali manj konstantna.

Seveda so tudi v primeru pravilnega vzdrževanja varilnega aparata CO2, TIG ali MMA mogoče različne okvare, ki pa naj vas ne skrbijo. Ker se zavedamo, da prodaja ni vse in ker smo pooblaščeni serviser varilnih aparatov, vam kadarkoli priskočimo na pomoč. V primeru napak nudimo hiter in kakovosten servis v garancijskem in izvengarancijskem roku, zato vas ne bomo nikoli pustili na cedilu. Pred samim nakupom vam pomagamo izbrati ustrezno napravo, po nakupu pa poskrbimo, da ne boste nikoli v zaostanku z delom. Smo zaupanja vredno podjetje, saj želimo svojim strankam le najboljše. Zavedamo se, da so popravila zoprno opravilo, zato prodajamo najkakovostnejšo opremo, v primeru težav pa se jih trudimo rešiti v čimkrajšem možnem času. V kolikor s spajanjem materialov nimate izkušenj, vas z veseljem naučimo tudi pravilnega rokovanja s samo napravo in priborom, svetujemo pa vam tudi, katero zaščitno opremo potrebujete.