fbpx

Varilni stroji, ki jih uporabljamo v industrijske namene ali za domačo rabo, se razlikujejo glede na tehnike varjenja, uporabljene materiale in lastnosti varjenca. Osnovna definicija varjenja nam pove, da gre za postopek spajanja dveh ali več osnovnih materialov v celoto, ki postane trdna, stabilna in nerazdružljiva. Da bi dosegli najboljši možni učinek in s tem najvišjo kvaliteto zvara, moramo upoštevati pravilno kombinacijo temperature, pritiska in dodajanja ustreznega materiala.

Glede na različne vrste varjenca, namen uporabe končnega izdelka ter druge okoliščine, ki vplivajo na uspešnost rezultata, obstaja več kot 30 vrst različnih vrst postopkov. Poznamo preproste klasične načine varjenja s pomočjo plamena in kisika, pa vse do tehnološko zahtevnih laserskih tehnik. Pri vsakdanjem delu pa se najpogosteje uporabljajo štirje načini, med katere spadajo MMA obločno ročno varjenje, spajanje s pomočjo polnjene žice, MIG/MAG in TIG tehnika. MIG MAG varilnik uporablja pri spajanju varjencev neprekinjeno žico, ki je lahko različne debeline, izdelana iz različnih materialov ali pa polnjena s fluksom.

Kadar želimo doseči učinkovitejšo pretvorbo električnega toka, običajno izberemo inverterski varilnik, ki poveča vhodno frekvenco moči. Starejše tehnologije so za pretvorbo vhodnega napetostnega vira v ustrezno varilno napetost uporabljale transformator, sodobne inverterske različice pa uporabljajo elektronsko vezje. Inverter veliko lažje in hitreje pretvori vhodno enosmerno napetost v visokofrekvenčno izmenično, ta pa se nato pretvori v ustrezno varilno napetost. Izbira najbolj optimalne tehnike in aparata je seveda odvisna od mnogih dejavnikov in izkušenj varilca.

Varilni strojiVsestranski pulzni ali sinergični MIG MAG varilnik

Med najbolj priljubljene aparate zagotovo spada MIG MAG varilnik, pa naj gre za domače mojstre ali zahtevno obrtno delo. Različni modeli aparatov zagotavljajo visoko produktivnost pri spajanju nelegiranih ali nizko legiranih jekel, aluminija in različnih neželeznih kovin. Razlika med MIG in MAG tehniko je v uporabi vrste zaščitnega plina. Če se pri MIG uporablja inertni plin (običajno argon), se pri MAG uporablja aktivni zaščitni plin (ponavadi CO2 ali mešanice). Izbira pravega zaščitnega plina je zelo pomembna, saj preprečuje oksidacijo ter zagotavlja čiste, trdne in zanesljive spoje.

Aparati za svoje delovanje ne potrebujejo volframove elektrode, kot je to značilno za TIG varjenje, saj delujejo s pomočjo varilne pištole. Zaradi enostavnega rokovanja in širokega spektra uporabe so primerni za delo tudi za manj izkušene začetnike, saj je z njihovo pomočjo mogoče izdelati ali popraviti aluminijasto ograjo, jekleno konstrukcijo stopnišča, variti cevi in pločevinaste dele strojev, pa tudi umetne materiale, kot so polikarbonat, PVC in podobno. Varilni stroji so enostavni za uporabo, potrebno je le prilagoditi nastavitve ter izbrati ustrezen zaščitni plin in žico.

Pulzni varilni stroji omogočajo izmenično visokofrekvenčno pulziranje toka med visokim in nizkim nivojem, s tem pa zagotavljajo dober nadzor nad celotnim procesom in dajejo odlično kakovost rezultatov. Z nastavitvami je mogoče prilagajati tehniko glede na specifične zahteve projekta in variti tudi tanjše materiale. Odlično se obnesejo pri spajanju kovin s polnjenimi žicami. Sinergični aparati pa so avtomatizirani tako, da samodejno prilagajajo način in hitrost spajanja glede na izbrani postopek in debelino varjenca. Ta tehnika omogoča boljši nadzor nad procesom in olajša delo uporabniku.

Inverterski varilnikInverterski varilnik se ponaša s številnimi prednostmi

Za razliko od klasičnih varilnih aparatov, prinaša inverterski varilnik večjo učinkovitost delovnih procesov, boljši nadzor nad celotnim postopkom spajanja materialov, večjo stabilnost obloka, visoko zmogljivost delovanja in energetsko učinkovitost. Na tržišču je mogoče najti inverterske aparate, ki omogočajo tako TIG kot tudi MIG/MAG tehniko varjenja, izbira pa je odvisna od zahtev in potreb posameznega projekta. Odlikuje jih nizka teža stroja, kar olajša njegovo prenašanje in uporabo na različnih lokacijah.

MIG MAG varilnik, ki uporablja invertersko tehnologijo, je zato zaradi svoje priročnosti in kakovosti zvarov, primeren za delo z različnimi materiali, vključno z jeklom, inoxom, aluminijem ter drugimi vrstami kovin. Za nadzor obloka se uporablja programska oprema z digitalnimi funkcijami upravljanja, s katerimi lahko prilagajamo frekvenco, stabilnost obloka, ravnovesje jakosti toka, pretok zaščitnega plina, kontrolo žganja žice in druge pomembne dejavnike, ki zagotavljajo kakovost ter varnost postopka.

V nasprotju s starejšimi transformatorskimi aparati, uporablja inverterski varilnik sodobno tehnologijo, s katero poveča vhodno frekvenco izmeničnega toka kar za 400 do 2000-krat. S pomočjo tako visoke frekvence jedro transformatorja ne izgublja na svoji moči, kar omogoča varilnim aparatom priključitev na klasično stensko vtičnico. Poenostavljena uporaba zagotavlja nižje stroške opreme in daljši delovni cikel z manjšo porabo energije.

Inverterski varilnikVarilni stroji in zaščitna oprema vas čakajo v podjetju Varikon

Zaposleni v podjetju Varikon d. o. o. želimo svojim strankam omogočiti racionalen nakup potrebne opreme za uspešno delo, zato vam pred izbiro pomagamo s strokovnim svetovanjem. V naši prodajalni so na izbiro najrazličnejši varilni stroji, ustrezni gorilniki, grelniki, elektrode ter ostala dodatna in zaščitna oprema.

Brez skrbi, tudi če ste začetnik v poslu ali si želite sami postaviti ograjo na domačem balkonu, iz naše trgovine boste poleg vsega potrebnega odnesli tudi kopico uporabnih nasvetov, da bo šlo delo lažje od rok. V kolikor ste že vešči varjenja, lahko svoj stari varilni aparat zamenjate za sodoben inverterski varilnik, s katerim boste lahko dosegli še boljše rezultate. Stranke nam zaupajo že skoraj 30 let, kar dokazuje, da naše delo temelji na poštenju in kakovosti ponudbe. Zaupajte nam tudi vi in obiščite našo spletno ali fizično trgovino v Horjulu. Veseli bomo vašega obiska.

Inverterski varilnik