fbpx

Varilni aparati: različne vrste za različne tehnike obdelovanja materialov

Varilni aparati so uporabni tako v profesionalnih okoljih kot za domačo uporabo. Gre za aparate, katere uporabljamo za to, da skupaj zvarimo oz. spojimo dva ali več delov, s tem pa iz različnih delov ustvarimo eno celoto. Tako kot poznamo več tehnik spajanja, poznamo tudi več vrst naprav za spajanje oz. obdelovanje materialov. Nekatere delujejo po principu potiska, spet druge s pomočjo toplote, določeni aparati pa so primerni za obe tehniki.

Varilni aparatiAparati za varjenje: različne vrste za različne tehnike

Pred nakupom naprave za spajanje oz. obdelovanje materialov je smiselno, da se o tem, katerega kupiti, posvetujete s strokovnjaki. A da bi sploh vedeli, kaj vprašati, je potrebno poznati določene informacije. Le-te boste namreč morali znati deliti s prodajalcem, če boste želeli njihov nasvet. Prodajalci bomo morali pred podajanjem nasveta vedeti naslednje informacije:

– kakšen je vaš nivo znanja,
– kateri material nameravate z aparatom obdelovati ter
– kaj je tisto, kar vam je pri spajanju najpomembnejše, npr. enostavnost, hitrost, natančnost in podobno.

Vse te informacije so ključne, da vam bomo znali svetovati, katere naprave so najboljše za vaše potrebe. Poznamo namreč, kot rečeno, več vrst le-teh. Te delujejo na različne načine, za obdelovanje materialov uporabljajo različne tehnike in delujejo v različnih okoljih. Večina tovrstnih naprav sicer za svoje delovanje uporablja različne elektrode. Takšni so aparati za varjenje MMA, MIG/MAG in TIG.

Res pa je, da za delovanje večine naprav zgolj elektrode niso dovolj, saj le-te za svoje delovanje potrebujejo tudi plin. Največkrat je to plin argon ali kakšen podoben plin. Kljub temu pa obstaja kar nekaj naprav, ki za svoje delovanje uporabljajo ogljikov dioksid, torej CO2. Nekatere naprave tako delujejo samo v okolju CO2, pri drugih pa je ogljikov dioksid le eden od plinov s pomočjo katerega delujejo.

Ena od najbolj priljubljenih naprav je aparat za varjenje MIG/MAG, saj le-tega lahko uporabljamo za kar dve tehniki – MIG in MAG. Takšna naprava za delovanje ne potrebuje toplote, potrebuje pa tako elektrode kot zaščitni plin.

Tehnika MIG se izvaja v okolju nevtralnega žlahtnega plina. Med takšne sodijo denimo argon in helij ter mešanica obeh. Tehnika MAG pa deluje v okolju aktivnega plina, kamor sodita ogljikov dioksid in mešanice različnih plinov.

Sicer pa gre za zelo priljubljeno napravo ne le zato, ker se lahko uporablja za dve tehniki spajanja, temveč tudi zato, ker je enostavna za uporabo in zelo hitra pri svojem delu. Spoji, ki jih boste lahko ustvarili s tovrstno napravo, bodo ob enem tudi zelo kakovostni in jasni, z njo pa boste lahko obdelovali različno debele materiale.

Med napravami, ki delujejo na elektrode, smo omenili tudi napravo za MMA varjenje. Gre za tehniko, ki se uporablja pri ročnem spajanju, za svoje delovanje pa uporablja oplaščene elektrode. Med delom s to napravo električni tok med elektrodo in napravo ustvari električni oblok, med obdelovanjem materiala pa se talita tako ta kot tudi sama elektroda.

Gre za še enostavnejšo tehniko od tehnike MIG/MAG, zato tovrstne naprave uporablja še več posameznikov. Le-te so namreč zelo uporabne pri domačih uporabnikih, saj je z njimi mogoče marsikaj popraviti in hkrati poskrbeti za redno vzdrževanje. Omenjena naprava je sicer primerna za obdelovanje jekla, sive litine, bakra, niklja in aluminijevih zlitin.

Poleg že omenjenih dveh naprav med naprave, ki delujejo na podlagi elektrod, spadajo tudi tiste, ki se uporabljajo za tehniko TIG. Takšna naprava deluje s pomočjo netaljivih volframovih elektrod in deluje v okolju žlahtnega zaščitnega plina argon. Naprava je primerna za obdelovanje tankega nerjavečega jekla ter različnih zlitin, kot so na primer bakrene, aluminijaste ali magnezijeve zlitine. Le-ta omogoča večji nadzor nad spoji, zato so ti močnejši in bolj kakovostni.

Še ena izmed priljubljenih vrst naprav, ki je še nismo omenili, so inverterski varilni aparati. Gre za manjše in lažje naprave, ki porabljajo manj energije od klasičnih in jih je mogoče vklopiti v navadno električno omrežje. Delujejo z izjemno natančnostjo, saj jih lahko elektronsko reguliramo in s tem napravo prilagajamo posameznemu načinu delovanja. Res pa je, da so takšne naprave manj vzdržljive in imajo pogosto krajšo življenjsko dobo od klasičnih naprav za spajanje.

Aparati za varjenjeVarilni aparati za bolj specifične tehnike spajanja

Poleg že omenjenih bolj prepoznavnih tehnik spajanja, boste v Varikonu našli tudi naprave s katerimi se lahko lotite nekoliko bolj specifičnih tehnik. Nudimo vam naprave za točkovno spajanje. Za to lahko uporabljate bodisi male ročne naprave za točkovno spajanje bodisi večje samostoječe naprave, pri katerih spajanje poteka s pomočjo gibljivih rok. Tovrstna tehnika spajanja se sicer najpogosteje uporablja v avtomobilski industriji.

Poleg tega boste pri nas našli naprave za orbitalno varjenje. Takšne naprave morajo biti zelo natančne, saj je pri tej tehniki spajanja še posebej pomembno, da lahko ves čas nadziramo talino vara, njeno količino ter moč sile, ki deluje na material.

Ponujamo pa vam tudi bogat izbor varilnih aparatov za varjenje vijakov. Le-ti so prilagodljivi, lahki, kompaktni, zelo učinkoviti in popolnoma varni. Poleg vijakov lahko z njimi spajate tudi podložke, kovice in vlečne zvezde.

Oprema za varjenje je enako pomembna kot naprave

Pri spajanju različnih materialov se ne potrebujejo le aparati za varjenje, temveč tudi oprema za varjenje. Tu govorimo tako o dodatni opremi za varilne aparate kot o zaščitni opremi, ki jo boste potrebovali za delo s tovrstnimi napravami. Pri nas boste našli oboje. Dodatna oprema za varjenje, ki je v naši ponudbi, vsebuje tudi storitve, kot so pogodbe o vzdrževanju opreme in različne vrste nadgradnje le-te. Poleg tega pa so na voljo tudi številnih fizični kosi opreme, ki jih boste potrebovali za svoje delo.

Da bo vaše delo varno, boste nujno potrebovali tudi zaščitno opremo. Pri nas boste našli vse vrste zaščitne opreme za varjenje, kot so zaščitna oblačila, ki so izdelana iz visoko kakovostnih materialov. Sem sodijo denimo jakne, hlače in različne vrste visoko kakovostnih zaščitnih rokavic, ki jih boste nujno potrebovali pri tovrstnem delu. Poleg tega pa boste našli tudi varilske rokave, predpasnike, rute in podkape.

Poleg oblačil so v naši ponudbi še varilske odeje, ki so narejene iz različnih vrst stekla – črnega, kremenovega ali zlatega. Ter različne zaščitne maske. Med opremo v naši ponudbi pa boste našli tudi odsesovalne sisteme, ki vam bodo znatno olajšali delo.

Oprema za varjenje